Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Koolhydratenkoolhydraten

Koolhydraten,  wat zijn dat?

Er bestaat wat verwarring over het begrip Koolhydraten. Voedsel-producten worden vaak onderverdeeld in drie groepen :

  • Koolhydraten
  • eiwitten
  • vetten

Afhankelijk van waar een product voor het grootse deel uit bestaat wordt het in een van deze drie groepen ingedeeld. Koolhydraten is echter ook een ander woord voor suikers. Elk product wat we eten bevat suikers. Dus ook de voedsel producten uit de groep vetten en uit de groep eiwitten. bevatten koolhydraten of te wel suikers. De door ons gegeten producten worden door onze spijsvertering verteerd. Gedurende dit process haalt ons lichaam oa de suikers uit deze producten en vervoert deze via het bloed naar onze lichaamscellen. Het suiker in ons bloed wordt glucose genoemd. glucose is de brandstof van al onze lichaamscellen. Zonder glucose kunnen de lichaamscellen hun functie niet vervullen. Koolhydraten / suikers zijn dus de brandstof van ons lichaam. De hoeveelheid glucose in ons bloed is de bloedsuikerspiegel .

Koolhydraten, welke soorten zijn er?

Vanuit gewichtsbeheersing gezien kun je koolhydraten onderverdelen in twee soorten:

  • Goede koolhydraten  (suikers )
  • Slechte koolhydraten. (suikers)

Goede koolhydraten zijn koolhydraten welke door het lichaam moeilijk te verteren zijn en daardoor langzamer omgezet worden in glucose in het bloed. Deze koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten of langzame koolhydraten genoemd.

Slechte koolhydraten zijn koolhydraten welke snel door het lichaam te verteren zijn en daardoor snel omgezet worden in glucose in het bloed. Deze koolhydraten worden ook wel enkelvoudige koolhydraten of snelle koolhydraten genoemd.

Indien koolhydraten snel worden opgenomen in het bloed verstoren zij de bloedsuikerspiegel . Een verstoorde bloedsuikerspiegel is bijzonder slecht voor het lichaam en leidt tot vetopslag in de lichaamscellen en een verhoogde kans op diabetes 2.

Wat zijn goede koolhydraten?

Om de goede koolhydraten van de slechte te kunnen onderscheiden is de glycemische index in het leven geroepen. De glycemische index geeft aan op een schaal van 0 tot 100 of het snel of langzaam opgenomen wordt in het bloed. Hoe lager hoe langzamer en dus hoe beter.