Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

schijf-van-vijfSchijf van vijf

Schijf van vijf,  wat is dat?

De schijf van vijf is een grafisch hulpmiddel om in een opslag te zien welke soort producten je dagelijks zou moeten eten om je lichaam gezond te houden. De schijf van vijf heet zo omdat er, middels vijf vakken, vijf productgroepen gedefinieerd zijn en omdat er vijf voedingsadviezen aan gekoppeld zijn. De schijf  van vijf wordt onder andere gehanteerd door het voedingscentrum als richtlijn voor gezond eten.

Schijf van vijf voedingsadviezen

  • Eet gevarieerd
  • Eet niet te veel en beweeg
  • Eet minder verzadigd vet
  • Eet veel groente fruit en brood
  • Eet veilig

 Schijf van vijf vakken

  • Groente en fruit
  • Aardappelen, Brood, Rijst en Pasta
  • Zuivel, Vlees Vis en Vervangersschijf-van-vijf
  • Halvarine, Margarine en oliën
  • Water

 

Groente en fruit

Groente en fruit bevatten vitamines en mineralen en vezels. Vitaminen en mineralen zijn essentiele voedingsstoffen om ons lichaam goed te laten functioneren. Vezels zijn goed voor je darmen.

Aardappelen, Brood, Rijst en Pasta

Aardappelen, Brood, Rijst, Pasta maar ook peulvruchten en ontbijtgranen behoren tot deze groep. De producten in deze groep leveren koolhydraten, vezels, vitamine B, calcium en ijzer.

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Ze leveren de lichaamsenergie. Vezels zijn goed voor de darmen en ze geven een vol gevoel.

Zuivel, Vlees Vis en Vervangers

Zuivel, Vlees Vis en Vervangers leveren eiwitten aan het lichaam. Eiwitten is de belangrijkste stof voor de opbouw het onderhoud van de lichaamscellen. Deze producten bevatten ook calcium en ijzer.  Calcium is goed voor sterke botten, en ijzer is  goed voor het transport van zuurstof door het lichaam.

Halvarine, Margarine, en Olien

Ook de producten in dit vak zijn in bepaalde mate noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam. Naast vet leveren deze producten ook nog andere stiffen. Het is wel belangrijk om hiet te kiezen voor onverzadigd vet. Verzadigd vet is namelijk slecht voor hart en bloedvaten in tegenstellig tot onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagd het cholesterolgehalte in het bloed en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Water

Water is noodzakelijk voor het transport van diverse stiffen door het lichaam. Ook de afvoer van afvalstoffen is in hoge mate afhankelijk van water. Water heeft ook een belanrijke een zuiverende functie in het lichaam.

  

Gemiddeld dagelijks aanbevolen hoeveelheden 

Leeftijd 1-3 jaar 4-8 jaar 9 - 13 jaar 14 - 18 jaar 19 - 50 jaar 51 - 70 jaar 71 jaar en ouder

Groente

(OL = opscheplepels)

50-100 g 

(1-2 OL)

 100-150 g

(2-3 OL)

 150-200 g

(3-4 OL 

200 g

(4 OL)

200 g

(4 OL)  

200 g

(4 OL)  

150

( 3 OL) 

Fruit 150 g (1,5 st ) 150 g (1,5 st ) 200 g (2 st) 200 g (2 st)   200 g (2 st)   200 g (2 st)   200 g (2 st)   

Brood

(sn = sneetjes )

70-105gr

(2-3 sn)

105-140g

(3-4 sn)

140-175g

(4-5 sn)

210-245 g

(6-7 sn)

210-245 g

(6-7 sn)

175-210 g (

5-6 sn)

140-175 g

(4-5 sn)  

Aardappelen, Pasta, Rijst, Peulvruchten

 

(OL = opscheplepels)

 

50-100 g (1-2 aardappelen/OL)

100-150 g (2-3 aardappelen/OL

 150-200 g (3-4 aardappelen/OL 200-250 g (4-5 aardappelen/OL) 200-250 g (4-5 aardappelen/OL) 150-200 g (3-4 aardappelen/OL) 100-200gr (2-4 aardappelen/OL)
Melk (producten) 300 ml 400 ml 600 ml 600 ml 450 ml 500-550 ml 650 ml
Kaas 0.5 plak (10G\gr) 0.5 plak (10gr)

1 plak

(20gr)

1 plak

(20gr)

1,5 plak

(30 gr)

1,5 plak

(30 gr)

1 plak (20 gr)
Vlees(waren),v Vis, Kip, Eieren, Vleesvervangers 50-60 Gr  60-80 Gr 80-100 Gr 100-125 gr 100-125 gr 100-125 gr 100-125 gr
Halvarine

10-15 Gr (5Gr / sneetje)

 15-20 Gr ( 5 Gr / sneetje) 20-25 Gr (5 gr / sneetje) 30-35 Gr (5gr / sneetje) 30-35 Gr (5gr / sneetje) 25-30 Gr (5gr / sneetje) 20-25 Gr (5gr / sneetje)
Bak-, Braad- en frituurproducten, Olie  15 g (1 eetlepel)
  15 g (1 eetlepel)  15 g (1 eetlepel)  15 Gr (1 eetlepel) 15 Gr (1 eetlepel) 15 Gr (1 eetlepel) 15 Gr (1 eetlepel)
Water 0.75 L
1 L
1-1.5 L
1,5 - 2 L 1,5 - 2 L 1,5 - 2 L 1,5 - 2 L

 

Varieren met de schijf van vijf

Elke voedselproduct heeft zijn eigen combinatie van voedingsstoffen. De manier om zoveel mogelijk goede voedingssoffen binnen te krijgen is dus "gevarieerd eten". Combineren met de producten van de schijf van vijf. Hierbij rekening houdend met de adviezen per groep. Natuurlijk zitten er in de groepen goede en minder goede producten. Ook hier bestaan richtlijnen voor :

Groente en fruit  Groente  Alle soorten verse groente, liefst vers bereid maar ook blik,gals of diepvries bevat geode voedingstoffen.
   Fruit  Alle soorten vers fruit, maar ook fruit uit blik, glas of diepvries is goed mits er geen suiker aan toegevoegd is.
   Vruchtendrank Geen vruchtensappen
Aardappelen brood rijst en pasta  Brood Volkorenbrood, roggebrood, volkoren knackebrood, Mueslibrood
   Graanproducten  Bambix naturel, Brinta, All bran
  Aardappelen rijst en pasta Gekookte aardappelen, volkoren pasta, couscous, zilvervliesrijst
  Peulvruchten Alle soorten gedroogde en gewelde peilvruchten zonder saus (ook uit blik)
Zuivel vlees vis en vervangers Vlees Mager rund- en varkenvlees, kipfilet, biefstuk
  Eieren Gekookt ei
  Vleeswaren Kip- of kalkoenfilet, beenham, fricandeau
  Vleesvervangers Met genoeg ijzer en vitaminen B12 zoals Valess, Tivall, Tahoe, Tempe
  Vis Verse vis, maar ook uit diepvries of blik. gerookte en gestoomde vis, haring
  Melk(-producten) Karnemelk, alle magere melk-,yoghurt-, en vla-varianten
  Kaas Huttenkase, 20+ kaas, verse geitenkaas, verse light kaas, 30+ karamber
Vetten Vetten Alle soorten halverine, sommige soorten margarine ( minder dan 70% vet) alle soorten olie, vloeibare bak en braad producten , vloeibaar frituur vet
Water Water Het liefst gewoon kraan-, mineral-, of bronwater, maar ook zwarte koffie en thee zonder suiker ( eventueel met klein scheutje halfvolle melk)